KISS/KIDD
KISS/KIDD
Onze Master Manueel therapeut Paul van Grootel is gespecialiseerd in het behandelen van baby’s en kinderen met het KISS/KIDD-syndroom. De behandeling bestaat uit kleine en zachte bewegingstechnieken die zich richten op de bovenste wervels van het nekje.
Wat is het KISS-syndroom?
KISS-syndroom staat voor Kopgewrichten Invloed bij Stoornissen in de Symmetrie. Dit houdt in dat er een symmetriestoornis in de nekwervels zit. Het KISS-syndroom ontstaat in de meeste gevallen tijdens de geboorte en kan een grote invloed hebben op de baby.
Een baby kan het hogere deel van de nek niet of nauwelijks bewegen. Dit kan zorgen voor ernstige afwijkingen in het gedrag, de motoriek en de ontwikkeling van het kind.

De meest opvallende symptomen van het KISS-syndroom bij baby’s zijn duidelijke voorkeurshoudingen en een scheefstand van het hoofd. Andere symptomen kunnen zijn:
- Scheef ruggetje
- Asymmetrisch bewegen van armen en benen
- Overmatig huilen
- Slaapproblemen
- Plat achterhoofd
- Heftige reacties bij het aan- en uitkleden
- Niet willen kruipen, maar wel billenschuiven
- Koude handjes en voetjes
- Spugen
Oorzaken van het KISS-syndroom
Het KISS-syndroom kan ontstaan bij de bevalling of door een houding van de baby in de baarmoeder. Een baby blesseert daarbij zijn nekje. Dit kan komen door een vroegtijdige geboorte, langdurige en/of zware bevalling of juist een (te) snelle bevalling. Ook een keizersnede en vacuümextractie vormen een risico.
Ontwikkeling van het kind met het KISS/KIDD-syndroom
Blijft een behandeling uit, dan ontwikkelt het kind meestal afwijkende motorische stoornissen. Dit gebeurt meestal vanaf het tweede levensjaar. Het KISS-syndroom wordt dan het KIDD-syndroom (Kopgewrichten Invloed bij Dyspraxie en Dysgnosie) genoemd. Dit houdt in dat het kind houterig en stijf beweegt, onhandig is, lomp overkomt, vaak hoofdpijn heeft en moeite heeft met leren en concentratie/onrustig.
Hoeveel last iemand heeft van het KIDD-syndroom hangt af van verschillende factoren, zoals:
- Grondmotorische eigenschappen (uithoudingsvermogen, snelheid, kracht, coördinatie en lenigheid)
- Bouw van het bindweefsel
- Opvoeding
- Scholing
- Psychologische factoren